Het is winter. De tuin ziet er stil en vredig uit, met kale takken en een laagje rijp op het gras. Je denkt misschien dat alle ongenode gasten zich netjes hebben teruggetrokken. Maar dan – sliiiiime! Een plotselinge glibberige ontdekking onder die stapel bladeren. Ja, naaktslakken kunnen zelfs in de winter een rol spelen. Hoe dan? Laten we het uitzoeken!
Zijn naaktslakken actief in de winter?
De meeste mensen associëren naaktslakken met het voorjaar en de zomer, wanneer het vochtig en warm is, en alles bloeit. Maar onderschat ze niet; naaktslakken zijn taaie types. Hoewel ze in de winter minder actief zijn, verdwijnen ze niet helemaal. Zodra het kwik boven de 5°C komt, kunnen ze uit hun schuilplaatsen kruipen en op zoek gaan naar voedsel. Vooral tijdens zachte winters, en die hebben we de laatste jaren steeds vaker, blijven ze een potentiële plaag.
Waar schuilen ze tijdens de winter?
Naaktslakken zijn slim (of misschien gewoon lui). Ze zoeken beschutting in vochtige, donkere plekken waar ze beschermd zijn tegen de kou. Denk aan stapels bladeren, composthopen, onder boomschors, of zelfs in je kas. Deze plekken bieden niet alleen bescherming, maar vaak ook een lekkere snack of twee.
Is je tuin veilig tijdens vorst?
Als de temperatuur daalt onder het vriespunt, hebben naaktslakken het moeilijk. Veel van hen sterven of trekken zich diep terug in de grond om te overwinteren. Toch leggen ze voor de winter eitjes die vorstbestendig kunnen zijn. En ja, zodra de lente aanbreekt, komen die kleine slakkenkindjes tevoorschijn, klaar om zich tegoed te doen aan je planten. Leuk vooruitzicht, hè?
Wat kun je doen om ze onder controle te houden?
Gelukkig kun je tijdens de winter al wat voorbereidend werk doen om een invasie in de lente te voorkomen. Hier zijn een paar tips:
- Opruimen, maar met mate: Ruim losse bladeren en tuinafval op, vooral in de buurt van kwetsbare planten. Maar laat ook wat natuurlijke schuilplekken staan voor nuttige insecten.
- Controleer je kas: Heb je een kas? Naaktslakken zijn dol op de constante temperatuur daarbinnen. Zorg dat er geen vochtige plekken zijn waar ze zich kunnen verstoppen.
- Gebruik slakkenkorrels: Voor wie alvast een extra laag bescherming wil toevoegen, kunnen slakkenkorrels een handige optie zijn. Kies het liefst voor ecologisch verantwoorde slakkenkorrels die veilig zijn voor huisdieren en andere dieren. Deze korrels zijn effectief en kunnen zelfs in de winter preventief worden ingezet.
- Nematoden op voorraad: Begin alvast na te denken over het inzetten van aaltjes zodra de temperaturen stijgen. Ze zijn de natuurlijke vijanden van slakken en helpen je tuin gezond te houden. (En ja, we weten waar je die kunt vinden 😉).
Winterklaar met een gerust hart
Hoewel naaktslakken in de winter niet zo actief zijn als in warmere maanden, zijn ze zeker niet verdwenen. Met een paar simpele stappen kun je ervoor zorgen dat je tuin er in het voorjaar niet uitziet als een buffet voor slakken. Dus, pak die tuinhandschoenen en maak je winterklaar. Want een beetje voorbereid zijn, kan je in het nieuwe jaar veel tuinhartzeer besparen.