aaltjes tegen engerlingen

Aaltjes tegen Engerlingen: Natuurlijke Bestrijding en Preventie

Wist u dat het gebruik van chemische middelen voor de bestrijding van engerlingen wettelijk niet is toegestaan? Een zeer effectieve en milieuvriendelijke methode om toch van deze plaag af te komen, is het gebruik van aaltjes. Aaltjes, ofwel nematoden, dit zijn heel kleine parasieten.

U kunt ze gemakkelijk toepassen door ze uit te zetten in de bodem. De aaltjes zullen op zoek gaan naar de engerlingen en dringen de larven binnen. Binnen een paar dagen zal de engerling dood gaan. De aaltjes vermeerderen zich en zullen uiteindelijk het lichaam van het dode insect verlaten. Hierna zullen ze op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Doordat deze methode van bestrijding zo effectief is, zijn de meeste ervaringen met aaltjes tegen engerlingen positief. Deze hoge effectiviteit komt doordat de bron wordt aangepakt. De eerste effecten zullen al merkbaar zijn na een paar dagen tot een week. Perfect voor plantenliefhebbers die graag een groen en gezond gazon willen.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

Engerlingen kunnen het beste worden bestreden als ze nog jong zijn (kleiner dan 2 cm); Dan sterven in de weken na behandeling meestal 80% tot 95% van de engerlingen. Als de engerlingen groter worden, daalt de effectiviteit van de bestrijding onder de 50%. Vandaar dat het belangrijk is om de aaltjes op het goede moment toe te passen, als de engerlingen nog klein zijn. Daarnaast is het belangrijk om veel water te geven. De aaltjes gaan namelijk samen met het water de grond in en bereiken zo de engerlingen. Bovendien sterven de aaltjes als het te droog wordt.

Welke aaltjes werken het best tegen engerlingen?

Heterorohabditis bactephoria werkt met afstand het best tegen engerlingen. Vandaar dat we deze aanraden te gebruiken. Deze aaltjes kunnen niet goed tegen kou, ze werken het beste bij bodemtemperaturen 

Toepassen van aaltjes tegen engerlingen

Het gras eerst kort maaien. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naarmate de te behandelen oppervlakte. Giet met de gieter of sproei met onze nematoden spuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daar rond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledige gazon behandelen. Niet toepassen in de volle zon. In de regen toepassen is ideaal. De ondergrond vochtig houden gedurende minimum 2 weken. Diep water geven zodat de ondergrond vochtig is. Meerdere jaren na elkaar behandelen om de cyclus van de kever te doorbreken.

Wanneer engerlingen bestrijden met aaltjes?

De beste toepassingsperiode is half augustus - eind september. Op dat moment hebben alle keversoorten jonge larven in de grond die effectiever te bestrijden zijn. In het voorjaar kan je enkel bestrijden als het voldoende warm is. De bodemtemperatuur moet minimum 12°C bedragen gedurende twee weken om de aaltjes effectief te laten werken.

Ontdek onze natuurlijke oplossingen voor het bestrijden van engerlingen en andere plagen in je tuin. Met onze effectieve en betaalbare producten, en gratis verzending vanaf €20, kun je vandaag nog beginnen met duurzaam tuinieren. Bescherm jezelf en je omgeving tegen vervelende plagen en geniet van een rupsvrije tuin!

Links: Aaltjes tegen Rouwvliegjes, Aaltjes tegen Engerlingen, Steinernema Carpocapsae, Psahsmarbhabditis Californica.

Terug naar blog